okt 13 2020

Katasztrófák Csökkentésének Világnapja

A TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK CSÖKKENTÉSÉNEK VILÁGNAPJÁT 1987-ben az ENSZ hozta létre abból a célból, hogy megemlékezzen a természeti katasztrófák áldozatairól, és ráirányítsa a figyelmet a katasztrófák okaira.

Az ENSZ a természeti katasztrófákat globális problémának tekinti, ezért már az 1990-es években ajánlásokat dolgozott ki és nemzetközi összefogást sürgetett a természeti katasztrófák megelőzése és pusztító hatásuk csökkentése érdekében.

Az átfogó program célja, hogy az egyes országok tevékenységén keresztül koordinálja a globális erőfeszítéseket, ezáltal hatékonyabbá tegye a katasztrófák megelőzését.

ENSZ véleménye szerint a Klímaváltozás miatt duplázódhat a természeti katasztrófák száma.

Elsősorban a klímaváltozás számlájára írható a természeti katasztrófák számának csaknem megduplázódása az elmúlt húsz évben – figyelmeztetett az ENSZ katasztrófakockázat-csökkentési irodája (UNSDIR) hétfőn. A friss értékelés szerint a 2000 és 2019 között regisztrált 7348 természeti katasztrófa több mint 1,2 millió ember halálát okozta, valamint 3000 milliárd dollár anyagi kár is keletkezett.

A legtöbb természeti katasztrófát Kínában (577), az Egyesült Államokban (467), Indiában (321), a Fülöp-szigeteken (304) és Indonéziában (278) jegyezték fel. A halálos áldozatok száma nem emelkedett számottevően az 1980 és 1999 közötti időszakhoz képest, amikor nagyjából 3700 természeti katasztrófát regisztráltak. Az ezek által érintett emberek száma ugyanakkor 3,25-ről 4,2 milliárdra nőtt.

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapjáról a szövetség így hívja fel a figyelmet arra, hogy az Európai Közösség országainak is alapvető érdekében áll a fenntartható fejlődés biztosítása, melynek alapja az állampolgárok biztonsága.

Sze 29 2020

Sikeres gyakorlat Bózsván

Gyakorlatot hajtott végre Bózsva település és a Települési Önkéntes Mentőcsoport.

2020. szeptember 29-én Bózsva településen árvízvédelmi gyakorlatra került sor a Magyar Polgári Védelmi Szövetség támogatásával, a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség irányításával Bózsva Község Önkormányzata, valamint a Települési Önkéntes Mentőcsoport részvételével. A jelenlévőket a település polgármestere, Kovács Krisztina polgármester asszony is köszöntötte.

A gyakorlat célja a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső által létrehozott árvízi jelenségek felszámolása, ennek begyakorlása jártasság szinten. A gyakorlat értékteremtő résszel rendelkezett, mely a település lakosságát szolgálja.

A gyakorlat négy helyszínen zajlott a település területén a Bózsva-patak mentén.

Az első helyszínen ellennyomó medencét építettek a Dózsa György utcában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A második helyszínen nyúlgát építés zajlott a Dózsa György utca területén.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A harmadik helyszínen vízlefolyást akadályozó fa eltávolítására került sor a Bózsva-patak medréből.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A negyedik helyszínen értékteremtő munka zajlott 200 méter szakaszon 1,1 millió forint értékben, melynek során vízelvezető árok tisztítására került sor az Esze Tamás utcán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyakorlat értékelése során Kohánka István nyá. mk. pv ezredes, a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség elnöke elmondta, hogy egy összeszokott, rutinos csapat sikeresen hajtotta végre a feladatot nehezítő körülmények közepette, mely a COVID-19 vírus elleni védekezést is tartalmazta. Az önkéntes mentőcsoport munkájára a későbbiek során is számíthat a település, valamint a későbbiekben a határon átnyúló HUSKROUA gyakorlaton is részt vesznek. Az értékelés során a településnek és a település vezetésének egyaránt megköszönte az áldozatkész munkáját.

A gyakorlatot a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség, valamint Bózsva Község Önkormányzata szervezte, a gyakorlat vezetője Kohánka István nyá. mk. pv. ezredes volt.

Gratulálunk a mentőcsoport állományának!

Sze 18 2020

Biztonság Hete – A fűtési szezon veszélyei

Sze 17 2020

Biztonság Hete – Szüreti veszélyek

Sze 16 2020

Biztonság Hete – Tűzmegelőzéssel kapcsolatos foglalkoztató gyerekeknek

Mi okozhat tüzet?

112 fontos tudnivaló

Labirintus

 

Forrás: https://pompimese.hu

Sze 16 2020

Biztonság Hete – Teendők tűz esetén

Sze 16 2020

Biztonság Hete – Tűzmegelőzés

Forrás: https://www.katasztrofavedelem.hu/

Sze 15 2020

Biztonság Hete – Közlekedő Kisokos munkafüzet

Forrás: http://www.kti.hu/

Sze 15 2020

Biztonság Hete – A kerékpározás alapszabályai

Sze 15 2020

Biztonság Hete – Balesetmegelőzési tanácsok

Régebbi bejegyzések «