ápr 07 2018

Ez éven is sátoraljaújhelyi diákok nyerték a versenyt

 

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében került megrendezésre 2018. április 05-én Halmaj településen a megyei ifjúsági katasztrófavédelmi verseny. Elsőként Demeter Ervin, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja köszöntötte a versenyzőket, majd Tóth József, Halmaj polgármestere nyitotta meg a rendezvényt.

A versenyzőknek tűzvédelmi, elsősegély-nyújtási, iparbiztonsági, árvízvédelmi, lakosságvédelmi, KRESZ és tájékozódási, valamint RSOE ismeretekből kellett számot adniuk. A magyar csapatok mellet szlovák vendégek is részt vettek a küzdelemben. Az időjárás kegyeibe fogadta a versenyzőket, hiszen szikrázó napsütésben töltötték a délelőttöt.

A verseny tétje nagy volt, hiszen az általános és középiskolai kategória nyertesei jogosultságot szereztek arra, hogy az országos döntőn képviseljék Borsod-Abaúj-Zemplén megyét.

A sátoraljaújhelyi diákok hasonlóan a tavalyi évhez kiválóan szerepeltek, hiszen mindkét kategóriában magabiztosa szerezték meg az első helyet.

 Általános iskolás csapatok helyezése:

  1. helyezett: Petőfi Sándor Református Általános Iskola „SZÜRKEFARKASOK” csapata (Sátoraljaújhely)
  2. helyezett: a Základná škola, Veľká Ida (Veľká Ida) „IDANSKÍ  ZÁCHRANÁRI“ csapata
  3. helyezett: Hejőbábai Zrínyi Ilona Általános Iskola „MÓKUSOK” csapata
  4. helyezett: a Borsodi Általános Iskola (Edelény) „TUDORKA” csapata
  5. helyezett: a Zempléni Árpád Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Tállya) „KATASZTRÓFA KOMMANDÓ” csapata

Középiskolás csapatok helyezése:

  1. helyezett: Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség „PRÉRIFARKASOK” csapata (Sátoraljaújhely)
  2. helyezett: a Miskolci Szakképzési Centrum Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziumának „FERENCZI” csapata
  3. helyezett: az Ózdi SZC Surányi Endre Szakgimnázium, Szakközépiskolájának és Kollégiumának (Kazincbarcika) „FORGÁCSOLÓK” csapata
  4. helyezett: a Miskolci Szakképzési Centrum Mezőcsáti Gimnáziumának és Szakképző Iskolájának „TISZAIAK” csapata

Az RSOE (Rádiós Segélyhívó és Információs Országos Egyesület) különdíjjal jutalmazta a legjobb teszteredményt elérő általános és középiskolás csapatot, melyet a Petőfi Sándor Református Általános Iskola (Sátoraljaújhely) „SZÜRKEFARKASOK” csapata, valamint a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség  (Sátoraljaújhely) „PRÉRIFARKASOK” csapata nyer el.

A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség különdíját, a kiemelkedő elméleti felkészülés elismeréseként a Základná škola, Veľká Ida „IDANSKÍ  ZÁCHRANÁRI“ csapatának adta át Bányácski Árpád szövetségünk képviseletében.

A rendezvényt Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója zárta be, beszédében értékelte a csapatok kiváló teljesítményét.

 

 

 

 

 

 

Már 29 2018

Megyei versenyre készülünk

 

Kiválóan szerepeltek a sátoraljaújhelyi diákok a B-A-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság által meghirdetett helyi szintű ifjúsági katasztrófavédelmi  versenyén, mely hagyományosan az interneten került megrendezésre. Általános iskolai kategóriában a Sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola tanulói, középiskolai korosztályban a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség ifjúsági tagozata végzett az első helyen. Ezzel jogot szereztek arra, hogy ők vegyenek részt a 2018. április 05-én Halmajon megrendezendő megyei katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen.

A tanulók jelentős részének már kicsengettek a tavaszi szünetre és pihenéssel töltik  napjaikat, viszont  a versenyre készülőknek nincs megállás és pihenés.  A tavaszi szünet alatt is naponta találkoznak és közösen készülnek Mészáros Csaba Igazgató Úr irányításával a megyei fordulóra. Elsősegély-nyújtási, árvízvédelmi, tűzvédelmi, iparbiztonsági, polgári védelmi, honvédelmi és tájékozódási ismereteket tanulnak, illetve ezen ismereteket bővítik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Már 28 2018

Füzérradvány Károlyi-kastély alapkőletétel

Szövetségünk is képviseltette magát a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a füzérradványi Károlyi-kastély turisztikai célú funkcióbővítő fejlesztésének alapkőletételi ünnepségén 2018. március 27-én Füzérradvány Károlyi-kastély parkjában.
Az alapkőletételi ünnepségen Dr. Virág Zsolt Miniszteri Biztos és Dr. Hörcsik Richárd térségi országgyűlési képviselő mondott beszédet. Az ünnepi gondolatokat követően az alapkő elhelyezésére került sor, majd Pandák Pál Füzérradvány polgármestere, egyben szövetségünk felügyelő bizottságának elnöke mondott pohárköszöntőt.
A résztvevőknek ezt követően lehetőségük volt tájékozódni, érdeklődni a fejlesztésről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Már 26 2018

Értékteremtő gyakorlat Baskó településen

 

 

Szövetségünk is részt vett a ZEMPLÉN MENTŐCSOPORT részeként 2018. március 23-án megszervezett országos árvízvédelmi veszélyhelyzet-kezelési törzsvezetési- és terepgyakorlaton Baskó településen. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az országos árvízvédelmi felkészülés jegyében szervezte meg a gyakorlatot öt helyszínen.

A nap folyamán többek között patak meder tisztítására, fák, tuskók és hordalékanyag eltávolítására, lakóházakat veszélyeztető fák kivágására, közúti átereszek átmosására is sor került.

A szakmai napon együtt tevékenykedtek a hivatásosok, az önkéntes mentőszervezetek és az megjelent közműszolgáltatók szakemberei és a társszervek.

Járásunkból a gyakorlaton a Hollóhazai Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület, az Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pálháza, a Kovácsvágási Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Sátoraljaújhelyi és Dohánygyári Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviseltette még magát.

 

 

 

 

Már 26 2018

Lakosságfelkészítés a sátoraljaújhelyi járásban

Tovább folytatódik a lakosság katasztrófavédelmi felkészítése a sátoraljaújhelyi járásban. Ezúttal Füzérkajata település lakossága részére került megszervezésre katasztrófavédelmi tájékoztatás 2018. március 21-én, melyet szövetségünk is segített.
A szakmai előadást Tóth Zsolt tűzoltó alezredes katasztrófavédelmi megbízott tartotta, és a felkészítés témakörei az voltak a katasztrófavédelmi és a polgári védelmi rendszer alapelemei, a lakosságvédelmi feladatok, tűz elleni védekezés a hétköznapokban, segélykérés szabályai, lakossági segélyhívások és bejelentések tartalma. A felkészítésen 34 fő lakos vett részt, főként az időskorúak, nyugdíjasok

Régebbi bejegyzések «