nov 13 2018

Az I. Világháború befejezésének 100. évfordulójára emlékeztünk Sátoraljaújhelyben

A NAGY HÁBORÚ NYOMÁBAN címmel történelmi emléksétára és megemlékezésre került sor 2018. november 11-én Sátoraljaújhelyben. Szövetségünk is részt vett az I. Világháború befejezésének 100. évfordulójára rendezett megemlékezésen. Az emlékséta során bejártuk az I. Világháború Sátoraljaújhelyi helyszíneit, létesítményeit, ahol történészek, hagyományőrzők segítségével elevenítették fel az egy évszázaddal ezelőtti eseményeket. Megemlékeztünk a sátoraljaújhelyi tengerészek emléktáblájánál, az ipartestület székházánál, a 10-es honvéd laktanyánál, a vasútállomáson, a dohánygyárnál, az egykori barakk-kórháznál és az Erzsébet Kórháznál. Emléksétánk a megújult Hősök Temetőjénél mécsesgyújtással fejeződött be.

nov 10 2018

Meghívó “A Nagy Háború Nyomában” című emléksétára és megemlékezésre

nov 07 2018

Közbiztonsági referensek továbbképzése a Zemplénben

A Sátoraljaújhelyi, Sárospataki és Cigándi járás közbiztonsági referenseinek negyedéves továbbképzésére került sor Sátoraljaújhelyben 2018. november 06-án.

A felkészítést Tóth Zsolt tűzoltó alezredes sátoraljaújhelyi katasztrófavédelmi megbízott, és Somogyi Tamás tűzoltó főhadnagy sárospataki katasztrófavédelmi megbízott tartotta.

A szakmai képzésen tájékoztató hangzott el a közelmúltban bekövetkezett jogszabályi változásokról, a települések valós kockázati helyszíneinek azonosításáról, a veszély-elhárítási és vízkár-elhárítási tervek tartalmi követelményeiről.

Az előadók szóltak a rendkívüli időjárás hatása elleni védekezési feladatokról, a vis maior pályázatokról, a települési köteles polgári védelmi szervezetek és a járási önkéntes mentőcsoportok felkészítésével, minősítésével kapcsolatos tapasztalatokról.

A továbbképzésen  a jelenlévők „Ne gyújtsa gyűjtse” címmel kampánytájékoztatót hallgattak meg, melyet a katasztrófavédelem és a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. indított közösen az élet védelméről, a környezet biztonságáról.

A kampány célja: ösztönözni az embereket, hogy a körülöttük keletkezett hulladékot gyűjtsék szelektíven.

nov 01 2018

170 éves a Magyar Honvédség

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség közreműködésével sikerült megszervezni, hogy a Honvédelmi Minisztérium, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténet Intézet és Múzeum által ez évben útjára indított „170 éves a Magyar Honvédség” című időszaki kiállítás 2018. október 31-től Sátoraljaújhelyben a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeumában is megtekinthető legyen.

A kiállítás megnyitójára 2018. október 31-én 14.00 órától került sor, melyen Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely város polgármestere és Ringer István, a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket.

A kiállítást Demeter Ervin, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Kormánymegbízottja nyitotta meg.

A megnyitót követően a honvédelemmel kapcsolatos konferencia megtartására került sor.

Elsőként Oláh Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár Sátoraljaújhelyi Fióklevéltár igazgatója előadását halhattuk „Ordódy Kálmán sátoraljaújhelyi tevékenységéről”, majd őt követte Majoros Judit, a Zempléni Múzeum igazgatójának „A szerveződő felső-tiszai hadtest első katonai sikereiről” szóló előadása. Godzsák Attila sátoraljaújhelyi történész a „Zempléni honvédek a XX. század első felében” címmel szólalt fel, majd a konferenciát Fazekas György alezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Védelmi Bizottság Titkárának „Korunk Honvédei” című előadása zárta.

A kiállítás 2018. november 11-ig látható Sátoraljaújhelyben a Petőfi Irodalmi Múzeum – Kazinczy Ferenc Múzeumában, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

okt 24 2018

MEGHÍVÓ a “170 éves a Magyar Honvédség” című időszaki kiállításra

Régebbi bejegyzések «