Sze 16 2021

Árvízi zárógyakorlat Sátoraljaújhelyben

A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség, mint vezető partner által elnyert CODE VDIC 2019-2021 HUSKROUA/1702/8.1/0035 azonosítószámú projekt európai uniós pályázati projekt árvízi zárógyakorlatára került sor Sátoraljaújhelyben szeptember 15-én.

 

 

 

A gyakorlat fő célja a katasztrófavédelem integrált rendszerében résztvevő helyi szintű hivatásos, önkéntes beavatkozók és civil szervezetek együttműködésének javítása, a súlyos helyi veszélyhelyzet végrehajtásában érintett szervezetek gyakoroltatása, ellenőrzése volt. A gyakorlat mozzanatai között szerepelt többek között a védelmi létesítmények előkészítése, épületek, műtárgyak bevédése, a magas vízszint elleni védekezés homokzsák segítségével, gátmagasítás mérethiányos helyszínen, bordás megtámasztás kiépítése, ellennyomó medence kiépítése, lakosságvédelmi feladatok ellátása, befogadó hely kialakítása és működtetése, valamint eltűnt személy keresése, kutatása.

A gyakorlat öt kárhelyszínen zajlott. Az első kárhelyszínen, a Sátoraljaújhely Bodrog folyó védműnél magas vízszint elleni védekezés zajlott homokzsák segítségével, bordás megtámasztással és ellennyomó medence kiépítésével. A második kárhelyszínen a Sátoraljaújhely Ipari-park, Zempléni Vízmű II. ivóvízbázis védművének bevédése történt meg magas vízszint elleni védekezéssel, bordás megtámasztással és ellennyomó medence kiépítésével. A harmadik kárhelyszínen, a Sátoraljaújhely-Rudabányácska Magas-parti víztározó gátnál magas vízszint elleni védekezésre, nyúlgát építésre, szivattyúzási pont kiépítésére és szivattyú működtetésére került sor. A negyedik kárhelyszínen a Magas-hegyi Turisztikai és Sportközpontnál eltűnt személy keresése zajlott. Az ötödik kárhelyszínen befogadóhely kialakítására és működtetésére került sor a Sátoraljaújhely Kossuth Lajos Művelődési Központ Pódiumtermében.

A zárógyakorlat megszervezésében és sikeres lebonyolításában az alábbi szervezetek vettek részt, akiknek munkájukat ezúton is köszönjük:

Sátoraljaújhelyi Járás Helyi Védelmi Bizottság

Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

Sátoraljaújhely Rendőrkapitányság

Sátoraljaújhely Város Polgármesteri Hivatala

Sátoraljaújhelyi Polgárőr Egyesület

Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pálháza

Alsóberecki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bózsvai Önkéntes Polgárőr és Tűzoltó Egyesület

Zemplén Járási Önkéntes Mentőcsoport

Sátoraljaújhely Települési Önkéntes Mentőcsoport

Kovácsvágás Települési Önkéntes Mentőcsoport

Felsőregmec Települési Önkéntes Mentőcsoport

Nyíri Települési Önkéntes Mentőcsoport

Vilyvitány település önkéntesei

Füzérradvány település önkéntesei

Bodroghalom település önkéntesei

Sátoraljaújhely járás településeinek közbiztonsági referensei

Sátoraljaújhely járás települések polgármesterei

Sze 16 2021

HUSKROUA CODEVIDC projekt zárórendezvény Sátoraljaújhelyben

A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség, mint vezető partner által elnyert CODE VDIC 2019-2021 HUSKROUA/1702/8.1/0035 azonosítószámú projekt európai uniós pályázati projekt zárórendezvényére került sor Sátoraljaújhelyben a Biztonság Napja rendezvény keretén belül 2021. szeptember 15-én.

 

 

A nyitórendezvényen jelen voltak a határon túli partnereink is: Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke, Octavian Bodea Szinérváralja alpoIgármestere, Calin Istrate a Szinérváraljai Önkéntes Tűzoltóság vezetője. A Kolozsvári Babeș-Bólyai Tudományegyetem Környezetvédelmi és Környezetmérnöki Kar részéről dr. Török Zoltán docens.

A zárórendezvényen szakmai előadások hangzottak el a jelenlévők részéről. Dr. Jackovics Péter tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főosztály osztályvezetője a polgári védelmi önkéntes szervezetek fejlesztésének nemzetközi és hazai lehetőségeiről tartott előadást. Dr. habil Endrődi István nyá. tű. ezredes, az MPVSZ országos elnöke a Magyar Polgári Védelmi Szövetség önkéntes humánerőforrás fejlesztő tevékenységéről számolt be. Zán Fábián Sándor Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökének előadása az Egyházak és Egyházi Karitatív szervezetek szerepéről a veszélyhelyzetek kezelésének témájában szolgált információkkal. A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség részéről Kohánka István nyá.mk.pv. ezredes elnök szólalt fel. A rendezvényt Leskó György nyá. mk. pv. alezredes Magyar Polgári Védelmi Szövetség alelnökének prezentációja zárta.

Sze 16 2021

Biztonság Napja 2021

2021. szeptember 15-én Sátoraljaújhelyben sikeresen lezajlott a Biztonság Napja c. rendezvény, mely idén hetedik alkalommal került megrendezésre. A program helyszínéül Sátoraljaújhely Város Rendezvénytere szolgált. A rendezvény szirénaszóval indult, majd Meggyesi Benjámin – Egy tűzoltó élete című versét hallgathatták meg a jelenlévők.  A rendezvényt Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely Város polgármestere nyitotta meg, aki beszédében elmondta, hogy a biztonság, melyben nap, mint nap élünk szinte természetes számunkra, de ahhoz ez így lehessen szükség van a rendvédelmi szervek valamennyi dolgozójának az összehangolt és áldozatos munkájára.  A megnyitón Kohánka István nyá. mk. pv. ezredes, szövetségünk elnöke kihangsúlyozta a jelen lévő ifjúság rendkívül fontos szerepét a rendvédelmi szervek állományának utánpótlásában. A megnyitó után honvédelmi-, katasztrófavédelmi-, rendőrségi- és egészségügyi statikus bemutatókra került sor.

Honvédelmi Nap címmel a honvédelmet népszerűsítő ügyességi és fegyver-technikai bemutatókat tekinthettek meg 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda közreműködésével, illetve a Polgármesteri Hivatal mögött a Hajnal úti parkolóban a sportlövészet iránt érdeklődőknek air-soft lövészetre nyílt lehetőség, valamint játékos párbajtőr versenyen is részt vehettek a Polgármesteri Hivatal mögött.

A biztonsággal összefüggésben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Területi Tűzmegelőzési Bizottság részéről tűzmegelőzési, a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság részéről bűn-és balesetmegelőzési, a 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda közreműködésével honvédelemi, a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtön részéről büntetés-végrehajtási statikus bemutatók voltak megtekinthetőek a Főtéren felállított sátrakban.

„Ments életet!” címmel elsősegély-nyújtási ismereteket mutattak be a Sátoraljaújhelyi Mentőállomás, illetve a Magyar Vöröskereszt Zemplén Területi Szervezetének munkatársai. A rendezvény folyamán ingyenes vércukor- és vérnyomásmérésre is lehetőség nyílt.

12:00 órától a Polgármesteri Hivatal mögött a Hajnal úti parkolóban közlekedési baleseti szituációs gyakorlatra kerül sor a Tűzoltóság, a Rendőrség és a Mentőszolgálat erőinek közreműködésével.

Sze 13 2021

Biztonság Napja 2021.

Sze 09 2021

Honvédelmi Sportnap 2021.

2021. szeptember 9-én sikeresen lezajlott aHonvédelmi Sportnap 2021 című rendezvény a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség szervezésében. A rendezvény helyszínéül a Magyar Kálvária, a sátoraljaújhelyi Hősök Temetője, valamint a Petőfi Sándor Református Általános Iskolaadott helyszínt. A sportnap megnyitóval vette kezdetét, melyen jelen volt Mészáros Csaba, a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Iskola igazgatója, valamint Tóth Zsolt, a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség alelnöke. A megnyitót követően a felső tagozatos diákok előre összeállított 5 fős csapatokban a Magyar Kálvária felé, az alsó tagozatosok pedig a sátoraljaújhelyi Hősök Temetője felé vették az irányt. A felső tagozatos diákok lövészeti-, térképészeti- és tereptani-, ügyeségi-, valamint elsősegély-nyújtási állomásokon bővíthették ismereteiket, illetve mérkőzhettek meg egymással. Az alsó tagozatos diákok az általuk készített pipacsokat helyezték el a sátoraljaújhelyi Hősök Temetőjében, továbbá bejárták a Sátoraljaújhelyben kihelyezett Első- és Második Világháborús táblák útvonalát.

A csapatok helyezése az alábbi lett:

I. helyezett: 6. osztály

II. helyezett: 4. osztály

III. helyezett: 8. osztály

IV. helyezett: 7. osztály

V. helyezett: 5. osztály

A Sportnapra a szokásosnál is nagyobb érdeklődés mutatkozott a diákok körében. A legjobban teljesítő osztályok serleges- és okleveles elismerésben is részesültek, valamint a rendezvényen megjelenő valamennyi diák emléklapot vehetett át.

A sportnapról a Zemplén TV HÍR7 című műsorában is beszámoltak.

A rendezvény a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával valósult meg.

Sze 09 2021

Honvédelmi Sportnap Sátoraljaújhelyben

aug 12 2021

Helyi vízkár-elhárítási gyakorlat került végrehajtásra Felsőregmecen

2021. augusztus 12-én helyi vízkár-elhárítási gyakorlatra került sor Felsőregmecen a Magyar Polgári Védelmi Szövetség támogatásával, a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség szakmai irányításával Felsőregmec Község Önkormányzata, valamint a Települési Önkéntes Mentőcsoport részvételével, valamint a Felsőregmec Polgárőr Egyesület közreműködésével. A jelenlévőket a település polgármestere, Horváth Ernő polgármester is köszöntötte.

 

A gyakorlat célja a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék által okozott vízkárok felszámolása, valamint lakosságvédelmi feladatok végrehajtása, mindezek begyakorlása jártasság szinten.

A gyakorlat értékteremtő résszel is rendelkezett, mely a település lakosságának biztonságát szolgálja.

A gyakorlat a feladatok meghatározásával, valamint munka-és balesetvédelmi oktatással vette kezdetét, majd négy helyszínen zajlott a település területén.

Az első helyszínen épület bevédését, nyúlgát, bordás megtámasztás, valamint ellennyomó medence kiépítését gyakorolták a résztvevők.

A második és harmadik helyszínen értékteremtő munka keretében a Táncsics és Szabadság utcákban lévő vízelvezető árok és átereszek tisztítására, valamint az út menti cserjék és bokrok visszavágására került sor.

A negyedik helyszínen lakosságvédelmi feladatként befogadóhely került berendezésre a helyi közösségi házban.

A gyakorlat értékelése során Tóth Zsolt tű. alezredes, a településnek és a település vezetésének egyaránt megköszönte az áldozatkész munkáját.

A gyakorlatot a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség, valamint Felsőregmec Község Önkormányzata szervezte, a gyakorlat vezetője Tóth Zsolt tű. alezredes volt.

 

Gratulálunk a mentőcsoport állományának!

Júl 09 2021

Táborból jelentjük

Tovább folytatódik a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával megszervezett “Zempléni Erők” nevezetű Honvédelmi Tábor. A tábor második napján a gyerekek a reggeli rutin feladatok elvégzése után (ébresztő, reggeli torna, reggeli, szoba ellenőrzés) birkózó edzésen vettek részt, melyet ebéd követett. Az ebéd utáni csendespihenő befejeztével estig tartó programsorozatban lehetett részük, melynek során részletesen megismerkedhettek a Magyar Honvédséggel.

Betekintést nyerhettek a Honvédség által végzett feladatokba, megismerhették a szerkezeti felépítését, bővíthették egészségügyi ismereteiket, továbbá katonai testnevelésben, valamint alaki felkészítésben volt részük.
A nap bográcsozással és szabadfoglalkozással ért véget.

A harmadik nap a fizikai aktivitás került előtérbe. A résztvevők egyik része a délelőtt folyamán kirándulást tett a Zemplénben, mely a Pálháza-Kőkapu szakasz teljesítését jelentette természetesen gyalog. A gyalogtúra során térképészeti, valamint tájékozódási ismereteiket is bővíthették a gyerekek. A résztvevők másik része ellátogatott a sátoraljaújhelyi Köztemetőben található Hősök Temetőjébe, ahol az itt nyugvó Miklósy Lajos honvéd tábornok sírjának gondozását végezték el. A táborba visszaérkezve került sor a vacsora elfogyasztására, melyet fagyizással egybekötött városnézés követett.

A negyedik nap délelőttjén a gyerekek ifjúságvédelmi felkészítésben részesültek, melyet Iglai Lajos nyá. r. alezredes, a Sátoraljaújhelyi Járás Polgárőrség koordinátora tartott. Az előadás során a gyerekek megismerhették többek között a kerékpárral történő helyes közlekedést, illetve a nyári szünidő alatt rájuk leselkedő veszélyeket. A délután folyamán a Határtalan Magyar Kultúránkért Sátorelő Íjász Klub Hagyományőrző és Sport Egyesület közreműködésével íjászatra került sor, melyet sorgyakorlatok, akadályverseny és játékos feladatok követtek. A nap vacsorázással, szabadfoglalkozással, majd villanyoltással zárult.

Júl 05 2021

Táborból jelentjük

2021. július 5-én kezdetét vette a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával megszervezett “Zempléni Erők” című Honvédelmi Tábor. A résztvevő gyerekek az első nap a táborba érkezés után elfoglalták a szállásukat, majd megismerkedtek a tábor rendjével. Az ebéd elfogyasztása után a gyerekek a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda fegyverzettechnikai bemutatója került megrendezésre, melyre rendkívül nagy érdeklődés mutatkozott a gyerekek részéről. A bemutató után szövetségünk air-soft lövészetet tartott. Ezután íjászatra és fegyvermustrára került sor a Határtalan Magyar Kultúránkért Sátorelő Íjász Klub Hagyományőrző és Sport Egyesület közreműködésével.

 

jún 14 2021

Air-soft lövészet a Kossuth Gimnáziumban

Szövetségünk felkérést kapott air-soft lövészet megszervezésére és lebonyolítására a Sátoraljaújhelyi Szerencsi Szakképzési Centrum Sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium által szervezett táborba. A felkérésnek eleget téve 2021. június 11-én szövetségünk munkatársai lövészeti bemutatót és lövészeti lehetőséget biztosítottak a táborban résztvevő diákok számára. A diákoknak lehetőségük volt air-soft pisztollyal és puskával is lőniük. A program rendkívül népszerű volt a jelen lévő diákok körében.

 

Régebbi bejegyzések «