«

»

szept 16 2021

Árvízi zárógyakorlat Sátoraljaújhelyben

A Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség, mint vezető partner által elnyert CODE VDIC 2019-2021 HUSKROUA/1702/8.1/0035 azonosítószámú projekt európai uniós pályázati projekt árvízi zárógyakorlatára került sor Sátoraljaújhelyben szeptember 15-én.

 

 

 

A gyakorlat fő célja a katasztrófavédelem integrált rendszerében résztvevő helyi szintű hivatásos, önkéntes beavatkozók és civil szervezetek együttműködésének javítása, a súlyos helyi veszélyhelyzet végrehajtásában érintett szervezetek gyakoroltatása, ellenőrzése volt. A gyakorlat mozzanatai között szerepelt többek között a védelmi létesítmények előkészítése, épületek, műtárgyak bevédése, a magas vízszint elleni védekezés homokzsák segítségével, gátmagasítás mérethiányos helyszínen, bordás megtámasztás kiépítése, ellennyomó medence kiépítése, lakosságvédelmi feladatok ellátása, befogadó hely kialakítása és működtetése, valamint eltűnt személy keresése, kutatása.

A gyakorlat öt kárhelyszínen zajlott. Az első kárhelyszínen, a Sátoraljaújhely Bodrog folyó védműnél magas vízszint elleni védekezés zajlott homokzsák segítségével, bordás megtámasztással és ellennyomó medence kiépítésével. A második kárhelyszínen a Sátoraljaújhely Ipari-park, Zempléni Vízmű II. ivóvízbázis védművének bevédése történt meg magas vízszint elleni védekezéssel, bordás megtámasztással és ellennyomó medence kiépítésével. A harmadik kárhelyszínen, a Sátoraljaújhely-Rudabányácska Magas-parti víztározó gátnál magas vízszint elleni védekezésre, nyúlgát építésre, szivattyúzási pont kiépítésére és szivattyú működtetésére került sor. A negyedik kárhelyszínen a Magas-hegyi Turisztikai és Sportközpontnál eltűnt személy keresése zajlott. Az ötödik kárhelyszínen befogadóhely kialakítására és működtetésére került sor a Sátoraljaújhely Kossuth Lajos Művelődési Központ Pódiumtermében.

A zárógyakorlat megszervezésében és sikeres lebonyolításában az alábbi szervezetek vettek részt, akiknek munkájukat ezúton is köszönjük:

Sátoraljaújhelyi Járás Helyi Védelmi Bizottság

Encsi Katasztrófavédelmi Kirendeltség

Sátoraljaújhelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

Sátoraljaújhely Rendőrkapitányság

Sátoraljaújhely Város Polgármesteri Hivatala

Sátoraljaújhelyi Polgárőr Egyesület

Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Pálháza

Alsóberecki Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bózsvai Önkéntes Polgárőr és Tűzoltó Egyesület

Zemplén Járási Önkéntes Mentőcsoport

Sátoraljaújhely Települési Önkéntes Mentőcsoport

Kovácsvágás Települési Önkéntes Mentőcsoport

Felsőregmec Települési Önkéntes Mentőcsoport

Nyíri Települési Önkéntes Mentőcsoport

Vilyvitány település önkéntesei

Füzérradvány település önkéntesei

Bodroghalom település önkéntesei

Sátoraljaújhely járás településeinek közbiztonsági referensei

Sátoraljaújhely járás települések polgármesterei

A szerzőről

Szerkesztő