«

»

nov 12 2020

Emlékezés napja

Minden év november 11-én tartják a fegyverszünet napját az első világháborút lezáró compiègne-i fegyverszüneti egyezmény aláírásának emlékére. A fegyverszüneti egyezményt Németország és a szövetséges hatalmak képviselői 1918. november 11-én írták alá és hivatalosan ekkor (a tizenegyedik hónap tizenegyedik napján 11 órakor) értek véget a harccselekmények a nyugati fronton.

 

 

 

A második világháború után a fegyverszünet napja elnevezést a Brit Nemzetközösség országaiban az Emlékezés napja váltotta fel, de Franciaország és Belgium továbbra is ezen a néven ünnepli. Az ezen a napon rendezett hivatalos ünnepségeken általában 11 órakor 2 perces néma csönddel emlékeznek arra a közel 20 millió emberre, aki életét vesztette a háborúban, illetve megkoszorúzzák az elesett hősök emlékművé.

Így tett 2020. november 11-én szövetségünk is. A sátoraljaújhelyi Hősök Temetőjében szövetségünk alelnöke, Tóth Zsolt a háborúban elesett katonák emlékére mécsest, valamint az emléknap jelképét, egy pipacsot helyezett el a központi emlékműnél, illetve Konrad Douda sírjánál.

A szerzőről

Szerkesztő