«

»

nov 09 2020

Honvédelmi Sportnap 2020

2020. november 5-én és 6-án sikeresen lezajlott a Honvédelmi Sportnap 2020 című rendezvény a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség szervezésében. A kétnapos rendezvénynek a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola adott helyszínt. A sportnap megnyitóval vette kezdetét, melyen jelen volt Tóthné dr. Galambos Andrea, a Helyi Védelmi Bizottság elnöke, Mészáros Csaba, a sátoraljaújhelyi Petőfi Sándor Református Általános Iskola igazgatója, Csetneky Attiláné t. főtörzsőrmester a 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda képviseletében, valamint Tóth Zsolt, a Zemplén Térségi Katasztrófa és Polgári Védelmi Szövetség alelnöke.

Az első nap a diákok honvédelemmel kapcsolatos elméleti témakörökkel ismerkedhettek meg tájékoztató kiadványok segítségével, valamint a Magyar Honvédséggel és Zrínyi Miklós életével kapcsolatos kérdőívben tesztelhették tudásukat.  A második nap a fizikai aktivitás került előtérbe, melynek során a diákok az előző nap elsajátított ismereteiket is felhasználhatták. Az iskola területén összesen 6 állomás került felállításra.  Az 1. állomás egy akadálypályát foglalt magába, melyet időre kellett teljesíteniük. A 2. állomáson a tájékozódási képességre volt szükség, ahol térkép, iránytű és tájoló segítségével kellett végighaladniuk előre megadott koordináták alapján. A 3. állomáson az elméleti elsősegély-nyújtási ismeretek gyakorlatban történő alkalmazására került sor. A diákok kipróbálhatták az újraélesztést, a mesterséges lélegeztetést, a stabil oldalfekvés alkalmazását, valamint a vérző seb ellátását. A 4. állomáson fegyvertechnikai bemutatót láthattak, melyben a Magyar Honvédség 4. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai működtek közre. Az 5. állomáson air-soft lövészetre nyílt lehetőség, a 6. állomáson pedig ügyességi versenyen mérkőzhettek meg egymással.

A kétnapos rendezvényre rendkívül nagy érdeklődés mutatkozott a diákok körében. A legjobban teljesítő osztályok serleges és okleveles elismerésben is részesültek, valamint a rendezvényen megjelenő valamennyi diák emléklapot vehetett át.

 

A sportnapról a Zemplén TV HÍR7 című műsorában is beszámoltak.

A rendezvény a Honvédelmi Sportszövetség támogatásával valósult meg.

A szerzőről

Szerkesztő