«

»

Már 20 2020

Koronavírus – A legfontosabb tudnivalók

Koronavírus: a legfontosabb tudnivalók

A legfontosabb tudnivalókat az egyik legmegbízhatóbb forrás, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) honlapja alapján.

Mi a COVID-19 és mik a tünetei?

A koronavírus egy olyan víruscsalád, amely állatokban és emberekben is okozhat megbetegedést. Ez utóbbiaknál általában légúti fertőzéseket idéz elő a megfázástól a súlyosabb betegségekig. A COVID-19 pedig a legutóbb felfedezett koronavírus okozta fertőző betegség: eddig ismeretlen volt, 2019 decemberében tört ki Wuhanban, Kínában, azóta pedig világszerte szedi az áldozatait.

Leggyakoribb tünetei: láz, fáradtság és száraz köhögés, de kísérhetik fájdalmak, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás vagy hasmenés. Ezek a tünetek általában enyhék és fokozatosan kezdődnek, sok esetben a fertőzötteknél nem is jelentkeznek tünetek. Körülbelül 80 százalék kigyógyul a betegségből anélkül, hogy különleges kezelésre lenne szükség. Átlagosan 6 ember közül 1-nél válik súlyossá, veszélyesebb az idősebbekre és azokra, akiknek egyéb orvosi problémáik, társbetegségeik vannak, például magas vérnyomás, szívproblémák vagy cukorbetegség.

Hogyan terjed a vírus?

Leginkább emberről emberre cseppfertőzés által, tehát akkor, ha a COVID-19-es személy köhög vagy kilélegzi a levegőt. Ezek a cseppek az ember körüli tárgyakra és felületekre kerülnek, így aki megérinti ezeket a dolgokat, majd szeméhez, orrához, szájához nyúl, könnyen fertőzötté válhat.

Ezért fontos a gyakori kézmosás, fertőtlenítés, emellett tartsuk az egy-kettő méter távolságot!

WHO szerint széklet által is terjedhet, ám ez nem jellemző, de még egy érv amellett, hogy mindenki figyeljen oda a higiéniára az élet minden területén.

Milyen előzetes védelmi intézkedéseket tehetünk?

 

Rendszeres és alaposan szappanos kézmosás, gyakori kézfertőtlenítés alkoholtartalmú fertőtlenítővel, ez elpusztítja a kezeken lévő vírusokat.

 

 

 

Javasolt legalább egy-kettő méter távolságot tartani mindenkivel, kiemelten azokkal, akik köhögnek, tüsszentenek. Az így kikerülő cseppek ugyanis tartalmazhatják a vírust.

 

 

 

Kerülni kell a szem, az orr és a száj érintését, mivel a szennyezett kezek átvihetik a vírust a szemekbe, az orrba vagy a szájba, onnan a vírus bejuthat a testbe, így bekövetkezhet a fertőzöttség. Betartani a köhögésre, tüsszentésre, orrfújásra vonatkozó általános normákat.

 

 

 

Rosszullét esetén javasolt otthon maradni, láz, köhögés és légzési nehézség esetén pedig ajánlott orvoshoz fordulni – lehetőleg először telefonon jelezni, illetve követni a hatóságok útmutatásait. Miért? A hatóságok a legfrissebb információkkal rendelkeznek a környéken kialakult helyzetről, az előzetes telefonálás pedig lehetővé teszi, hogy a megfelelő egészségügyi intézménybe legyünk irányítva. A mi javunkat szolgálja, hiszen a megfelelő helyen gördülékenyebben mehet az ellátás, és másokat sem veszélyeztetünk.

 

Kerüljük a magas kockázatú a helyekre való utazást, vigyázzunk az idősebbekre, betegekre.

Akik esetleg potenciális fertőzöttek:

  • A fenti útmutató rájuk is vonatkozik, emellett erősen ajánlott otthon maradni még enyhe tünetekkel is, mint például fejfájás, alacsony fokú láz (37,3 ° C vagy ennél magasabb) és enyhe orrfolyás, amíg gyógyul.
  • Ha mindenképpen ki kell tennie a lábát otthonról, akkor viseljen maszkot.
  • Ha láz, köhögés és légzési nehézség jelentkezik, azonnal forduljon orvoshoz mindenekelőtt telefonon ésne titkolja el, hogy merre járt.

Mennyire valószínű, hogy elkapom a COVID-19-et?

A kockázat attól függ, merre vagyunk. Vannak olyan helyek, ahol a betegség folyamatosan terjed, magas kockázatú terület, így itt nagyobb az esély a megbetegedésre. A gyerekek, fiatal felnőttek esetében általában enyhébb, de az idősebbekre és társbetegséggel rendelkezőkre nézve veszélyesebb, így vigyázzunk rájuk!

Hatékonyak-e az antibiotikumok a COVID-19 megelőzésére vagy kezelésére?

Az a tévhit terjed, hogy antibiotikummal megelőzhető, kezelhető a koronavírus, ám ez sajnos nem így van, ugyanis azok csak baktériumfertőzéseknél működnek. Egyébként is kizárólag csak az orvos utasításai szerint lehet szedni a baktériumfertőzés kezelésére, ezzel ne kísérletezzünk! A biztos gyógymódot (vakcinát, gyógyszert) még nem találták meg a COVID-19-re, a lehetséges oltásokat, kezeléseket még tesztelik.

Mire jó a maszk? Kellene viselnem?

Világszerte hiánycikk a kézfertőtlenítő és a maszk, éppen ezért ami van, azt okosan kell használni. A WHO szerint csak akkor viseljünk maszkot, ha COVID-19 tünetektől szenvedünk (főleg köhögés). Fontos kiemelni, hogy az eldobható arcmaszk csak egyszer használható fel, mielőtt feltesszük, fertőtlenítsük a kezeinket!

Mennyi ideig tart a karantén?

Az eddigi információk szerint a vírus elkapásától számított időszak a betegség első tüneteinek megjelenéséig, ez nagyjából 14 napot ölel fel. Aki magas kockázatú országba utazott vagy ilyen területen járt, szükséges lehet karanténba vonulnia.

Kell tartanunk az állatoktól?

Bár a víruscsalád egyes típusai állatokban is gyakran előfordulnak (például SARS), eddig azonban nincs bizonyíték arra, hogy egy kutya, macska vagy bármely kedvtelésből tartott állat is terjeszthetné a COVID-19-et, ez ugyanis elsősorban cseppfertőzéssel száll át emberről emberre.

Mennyi ideig él a vírus?

Az eddigi kutatások alapján a vírus, ami a COVID-19-et okozza úgy viselkedik a felületeken, mint a családba tartozó többi betegség. Néhány órán át, de akár több napig is fennmaradhatnak felületeken, ez eltérő körülmények között változhat (például a felület típusa, a hőmérséklet vagy a környezet páratartalma szerint). Ismét csak azt kell hangsúlyozni, mennyire fontos a saját magunk és a környezetünk tisztán tartása, fertőtlenítése.

Biztonságos-e a csomagot rendelni onnan, ahol a COVID-19-et jelentették?

Talán meglepő, de a WHO szerint igen: alacsony annak a valószínűsége, hogy egy fertőzött személy az árukat megfertőzi. Arra is csekély a lehetőség, hogy a vásárló elkapja a csomagról a vírust, hiszen az az utazás során számtalan “kedvezőtlen feltételnek” és hőmérsékletnek van kitéve.

Hogyan utazzunk?

Mindenekelőtt érdemes utánanézni, milyen az országban a koronavírus-helyzet, van-e valamilyen korlátozás az utazásokra vonatkozóan. Máltán például 14 napos karanténba kell vonulniuk a beutazóknak, aki ezt megszegi, súlyos bírságot kaphat. Rengeteg országban lezárásra kerültek a határok, tilalmakkal, törölt repülőgépjáratokkal, bezárt nevezetességekkel, látványosságokkal bizony számolni kell!

A szerzőről

Szerkesztő